static-aside-menu-toggler
gkSearch

Όταν το βιβλίο είναι και παιχνίδι, τότε η απόλαυση των παιδιών είναι ακόμα μεγαλύτερη και η μάθηση γίνεται διασκέδαση

Τα παιδιά είναι γεννημένα και προορισμένα από τη φύση τους να παίζουν. Μέσα από το παιχνίδι μαθαίνουν τον κόσμο γύρω τους, τους άλλους, αλλά και τον εαυτό τους. Αποκτούν νέες δεξιότητες, καλλιεργούν τις αισθήσεις τους, βελτιώνουν τις ικανότητές τους. Εξασκούν τη λεπτή τους κινητικότητα, μαθαίνουν να συγκεντρώνονται, όπως και να ακολουθούν κανόνες, ακονίζουν τη φαντασία τους, οξύνουν την περιέργειά τους – στην πραγματικότητα, η λίστα με τα οφέλη του παιχνιδιού είναι ατελείωτη και δε θα μας έφταναν πολλά αφιερώματα για να τα εξαντλήσουμε. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι ότι όλα αυτά τα οφέλη και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το παιχνίδι στα παιδιά προκύπτουν ενόσω τα ίδια διασκεδάζουν, περνούν υπέροχα, κινούνται και είναι ενεργητικά.

Στην εποχή μας, εκτός από τα επιτεύγματα της τεχνολογίας που απολαμβάνουμε και βοηθούν γονείς και εκπαιδευτικούς να αναθρέψουν και να μεγαλώσουν τα παιδιά με περισσότερες ευκολίες, έχουμε επίσης την τύχη να έχουμε στη διάθεσή μας εξαιρετικά παιχνίδια ήδη για νεογέννητα παιδιά, καθώς και υπέροχες προτάσεις παιδικών βιβλίων. Αλλά για να σταθούμε στα δύο τελευταία: παιχνίδια και παιδικά βιβλία. Δίλημμα; Χρειάζεται κανείς να επιλέξει; Όλοι ξέρουμε τη σπουδαιότητα και την αξία και των δύο. Γιατί να μη βάζαμε, λοιπόν, μεταξύ τους μια ενωτική παύλα; Παιδικά βιβλία-παιχνίδια, βιβλία που μπορείς να διαβάσεις, που μπορούν να διαβάσουν τα παιδιά είτε μαζί σας είτε μόνα τους καθώς μεγαλώνουν, αλλά και με τα οποία μπορούν να παίξουν ή να κάνουν άλλες εξίσου διασκεδαστικές δραστηριότητες. Και, ναι, πλέον υπάρχουν στη διάθεσή σας πολλές επιλογές. Ας πάρουμε μια ιδέα. Είστε έτοιμοι να παίξουμε;

 

Έχουν τα βιβλία ρόδες;

Και ρόδες μπορούν να έχουν τα βιβλία και να κινούνται και να γίνουν κυριολεκτικά και μεταφορικά οχήματα γνώσης. Τα παιχνίδια που κινούνται τραβούν την προσοχή των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία. Αξιοποιήστε αυτό τους το ενδιαφέρον με βιβλία που έχουν ρόδες αλλά και υπέροχες ιστορίες, που θα εμπλουτίσουν το λεξιλόγιό τους, ενώ θα τα φέρουν παράλληλα σε επαφή με διασκεδαστικό τρόπο με την έννοια του βιβλίου και της ανάγνωσης. Παίξτε με τα παιδιά, φτιάξτε ιστορίες κι εκεί που αρχίζουν να κουράζονται, πάρτε τα αγκαλιά και δείξτε τους ότι το συγκεκριμένο παιχνίδι έχει και μια ακόμα μαγική ικανότητα: διαβάζεται! Ανακαλύψτε τις ΤΡΕΧΑΤΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ και κάντε μια βόλτα με το ΕΛΚΗΘΡΟ ΤΟΥ ΑΪ-ΒΑΣΙΛΗ, ΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑΚΙ, ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ ή ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ.

ok_psixogios_vivliopaixnidia

Ένωσε τα κομμάτια

Ένα από τα πιο αγαπημένα και διαχρονικά παιχνίδια είναι τα παζλ, που οξύνουν τη συγκέντρωση, την παρατηρητικότητα, την προσοχή αλλά και την υπομονή των παιδιών, ενώ παίζουν. Πολλαπλασιάστε τα οφέλη που προσφέρουν τα παζλ συνδυάζοντάς τα με τα οφέλη που προσφέρει η ανάγνωση. Σε εντυπωσιακά καλαίσθητα κουτιά με χρώματα που αιχμαλωτίζουν το βλέμμα των παιδιών, θα βρείτε στη διάθεσή σας παζλ που συνοδεύονται από βιβλίο. Για ηλικίες 3-6 ετών, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τους αριθμούς από το 1 ως το 10 και μαθαίνουν πληροφορίες για θέματα που αγαπούν, όπως οι δεινόσαυροι, οι γοργόνες, ακόμα και γνωστά κλασικά παραμύθια.

Στο ΓΟΡΓΟΝΕΣ – ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΑΖΛ 40 ΤΜΧ. ΜΕ ΦΙΓΟΥΡΕΣ θα βρουν, μέσα σε ένα καλαίσθητο κουτί, να υπάρχει ένα βιβλιαράκι με πολλές πανέμορφες γοργόνες στον ωκεανό για να συνδέσουν τους αριθμούς από το 1 ως το 10 με διάφορα στοιχεία του βυθού και να ενισχύσουν τη δεξιότητα αρίθμησης. Στη συνέχεια, ενθαρρύνετε τα παιδιά να συναρμολογήσουν το παζλ και να τοποθετήσουν πάνω του τις 10 φιγούρες των γοργόνων ή να παίξουν χωριστά με αυτές!

 

Άκου, κοίτα, φαντάσου!

Βοηθήστε τα παιδιά να αναπτύξουν τη φαντασία αλλά και να καλλιεργήσουν τις βασικές τους αισθήσεις μέσα από τα άπειρα ερεθίσματα που τους προσφέρουν προσεγμένα βιβλία-παιχνίδια. Τα βιβλία με ήχους είναι ιδιαίτερα δημοφιλή ήδη από τη βρεφική ηλικία και αποτελούν μια από τις καλύτερες επιλογές για να «μάθει» ένα μωρό τι είναι ένα βιβλίο. Από την πρώτη επαφή με την κλασική μουσική, τα μουσικά όργανα, τις γιορτινές μελωδίες, μέχρι και τη μουσική για ύπνο, βρείτε αυτό που σας ταιριάζει και αφήστε ένα παιδί να ανακαλύψει τη διπλή μαγεία της μουσικής και της ανάγνωσης. Ακούστε αγκαλιά με το μικρό σας τις όμορφες μελωδίες από το ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΜΟΥ ΜΕΛΩΔΙΕΣ: ΓΛΥΚΑ ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑΤΑ που πλημμυρίζουν τις τρυφερές εικόνες του βιβλίου και διαβάστε τα ρυθμικά στιχάκια για μια γλυκιά «καληνύχτα».

 

Ώρα για μαγεία

Η αφή παίζει μεγάλο ρόλο στον αισθητηριακό εμπλουτισμό του παιδιού – δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι τα παιδιά έχουν μεγάλη αδυναμία στα μαλακά και χνουδωτά παιχνίδια. Μεγάλη αδυναμία έχουν επίσης στους μονόκερους. Ο ΧΝΟΥΔΩΤΟΣ ΜΟΥ ΜΟΝΟΚΕΡΟΣ παρακινεί τα παιδιά να πάρουν τις αγαπημένες τους μπογιές και να συμπληρώσουν με φαντασία αυτό το χνουδωτό λεύκωμα δραστηριοτήτων με μονόκερους και πριγκίπισσες! Μέσα του θα βρουν πολύχρωμες εικόνες, ιδέες για χειροτεχνίες, κουίζ και πολλές δραστηριότητες, για διασκέδαση που κρατάει ώρες.

ok_psixogios_paixnidovivlia

Η μαγεία, ωστόσο, θέλει και τα δικά της σύνεργα. Κι ένας μαγικός φακός σίγουρα θα ενθουσιάσει τα παιδιά. Το βιβλίο ΦΩΤΙΣΕ ΚΑΙ ΒΡΕΣ: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΗ ΝΕΡΑΪΔΟΧΩΡΑ μπορεί να αποδειχτεί ένα συναρπαστικό παιχνίδι, καθώς ζητάει από τα παιδιά να φωτίσουν τις σελίδες για να αποκαλύψουν πολύχρωμες κρυμμένες φιγούρες!

 

Δημιουργική απασχόληση και ανάγνωση: δύο σε ένα!

Τα παιχνίδια μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά απασχολημένα για ώρες. Τα βιβλία, το ίδιο. Για τα βιβλία που είναι και παιχνίδια αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο. Για να μη σας απασχολήσει καθώς μεγαλώνουν το «βαριέμαι», μάθετε στα παιδιά πώς να περνούν δημιουργικά και διασκεδαστικά τον χρόνο τους. Και με τα βιβλία που συνδυάζονται με δραστηριότητες τους προσφέρετε πολλές επιλογές, που είναι αδύνατο να βαρεθούν. Ζωγραφική, συναρμολόγηση, αυτοκόλλητα, κατασκευές είναι λίγες μόνο από τις ιδέες.

Στο ΠΟΛΥΧΡΩΜΑ ΔΑΧΤΥΛΑΚΙΑ: ΤΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ το μόνο που χρειάζονται είναι τα δαχτυλάκια τους και έναν σκούρο μαρκαδόρο για να δημιουργήσουν αμέτρητες δαχτυλοζωγραφιές από το αγρόκτημα! Το βιβλίο περιλαμβάνει δαχτυλομπογιές σε 9 χρώματα για απεριόριστους συνδυασμούς! Και υπάρχουν κι άλλες ενδιαφέρουσες επιλογές στην ίδια σειρά.

Στο ΧΡΩΜΑΤΙΖΩ ΜΑΓΙΚΑ: ΑΓΡΙΑ ΖΩΑ τα παιδιά θα ξεβιδώσουν το καπάκι από το πινέλο, θα το γεμίσουν με νερό κι αφού βιδώσουν το καπάκι, θα μπορούν να ξεκινήσουν να χρωματίζουν. Και –το καλύτερο– μπορούν να αφήσουν την εικόνα να στεγνώσει και να τη χρωματίσουν ξανά!

ok_psixogios_paixnidovivlia_

Με το ΑΠΙΘΑΝΑ ΟΧΗΜΑΤΑ – ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΜΕ ΤΣΟΧΙΝΑ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τις πιο απίθανες δραστηριότητες. Θα μπορούν να χρωματίσουν την ατμομηχανή, να βρουν τα οχήματα που κυκλοφορούν στην πόλη και να κάνουν τις πιο υπέροχες κατασκευές με τα αποσπώμενα κομμάτια. Περιλαμβάνει διασκεδαστικά τσόχινα αυτοκόλλητα, για να τα χρησιμοποιήσουν όπως και όπου θέλουν.

Για πιο ανήσυχα και με πιο δημιουργική διάθεση δάχτυλα, το ΛΑΜΠΕΡΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΕΣ: ΖΩΑΚΙΑ με πάνω από 2.000 αστραφτερές πούλιες σε διάφορα χρώματα δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά να φτιάξουν εντυπωσιακά έργα τέχνης. Είναι τόσο απλό και διασκεδαστικό – απλώς αφαιρούν την προστατευτική διαφάνεια και κολλάνε τις πούλιες, δημιουργώντας λαμπερές εικόνες, κάρτες, φιγούρες και άλλα πολλά! Επιπλέον, μπορούν να ζωντανέψουν με τα αγαπημένα τους χρώματα τις συνοδευτικές χρωμοσελίδες.

Αν, πάλι, τα παιδιά σας έχουν διάθεση για περιπέτεια, ε, τότε είναι ώρα για το LEGO NINJAGO: Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΠΕΤΩΝ. Τα αγαπημένα Lego, που αποτελούν την ύλη για τη δημιουργία άπειρων κόσμων και ιστοριών, τώρα επιστρέφουν με μίνι φιγούρες. Τα Ερπετά είναι και πάλι εδώ, αλλά με τέλεια τεχνολογία αυτή τη φορά. Τα παιδιά θα συναρμολογήσουν τον φιδίσιο πολεμιστή και το drone του, κι έπειτα θα μάθουν πώς οι νίντζα πολεμούν τον νέο εχθρό. Θα διαβάσουν την εκπληκτική ιστορία για τη μέρα των νίντζα και, στη συνέχεια, θα βοηθήσουν τους νίντζα να συντρίψουν νέους και παλιούς κακούς στις φανταστικές δραστηριότητες.

Έλα να παίξουμε – Βιβλία και για παιχνίδι, όχι μόνο για ανάγνωση https://mybookstories.gr/images/vivliopaizoume.jpg Αγγελική Λάλου