static-aside-menu-toggler
gkSearch

Πέρα από μερικά χρήσιμα tips, γνωρίστε κι ένα ιδιαίτερο εργαλείο που θα σας βοηθήσει να επιλέξετε τους πιο κατάλληλους τίτλους

Σε μια εποχή που η επαφή με τις οθόνες και την τεχνολογία γίνεται από μικρή ηλικία και αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, είναι εξαιρετικά σημαντικό ως γονείς αλλά και ως εκπαιδευτικοί να βεβαιωθούμε ότι καλλιεργούμε από νωρίς στα παιδιά αναγνωστικές συνήθειες – συνήθειες που θα τα συνοδεύουν καθώς μεγαλώνουν και, ακόμα καλύτερα, για όλη τους τη ζωή! Πώς μπορούμε όμως να ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας προς την κατεύθυνση αυτή;

  • Βρείτε χρόνο για διάβασμα: Εάν το παιδί σας έχει επιβαρυμένο πρόγραμμα και το διάβασμα στριμώχνεται ανάμεσα στη γυμναστική, π.χ., και τις άλλες του υποχρεώσεις, πολύ εύκολα μπορεί να αρχίσει να του φαίνεται ως αγγαρεία. Φροντίστε το διάβασμα να είναι μια χαλαρωτική και ευχάριστη διαδικασία, χωρίς πίεση και καταναγκασμό.
  • Ορίστε έναν τακτικό χρόνο ανάγνωσης με τα παιδιά σας: Επιλέξτε μια σειρά λογοτεχνίας υψηλής ποιότητας που απευθύνεται στην ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας. Θυμηθείτε ότι τα ηχητικά βιβλία είναι μια ακόμα εξαιρετική επιλογή για έναν απρόθυμο αναγνώστη και –προπαντός– μην εγκαταλείψετε τη συνήθεια να τους διαβάζετε ακόμα κι όταν τα παιδιά σας μεγαλώσουν: Κανείς ποτέ δεν είναι πολύ μεγάλος για μια υπέροχη ανάγνωση!
  • Επιλέξτε αναγνώσματα ταιριαστά στο παιδί σας: Βεβαιωθείτε ότι το υλικό ανάγνωσης δεν υπερβαίνει τις αναγνωστικές ικανότητες του παιδιού σας. Το ενδιαφέρον μπορεί να υπάρχει, αλλά αν το βιβλίο είναι δύσκολο να διαβαστεί, το κίνητρο του παιδιού σας σύντομα θα εξασθενήσει.
  • Φτιάξτε μια άνετη γωνιά ανάγνωσης: Ένας ειδικός χώρος ανάγνωσης μπορεί να είναι όλη η ενθάρρυνση που χρειάζεται το παιδί σας για να ηρεμήσει και να περάσει χρόνο με ένα καλό βιβλίο!
  • Αναζητήστε ποικιλία αναγνωστικού υλικού: Τα παιδιά συχνά έλκονται προς τα ράφια μυθοπλασίας της βιβλιοθήκης, αλλά μη σταματήσετε εκεί. Υπάρχουν πολλά άλλα είδη που καλό είναι να λάβετε υπόψη: τα βιβλία με ανέκδοτα, τα βιβλία μαγειρικής, τα βιβλία με οδηγίες, τα graphic novels και οι βιογραφίες είναι όλα εξαιρετικές εναλλακτικές μη-φαντασίας. Επίσης, και τα παιδικά περιοδικά μπορούν να αποδειχτούν ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να διαβάσει.

psixogiosa

  • Δημιουργήστε λέσχες ή ομάδες ανάγνωσης: Το διάβασμα παρέα με φίλους μπορεί να συμβάλει στη μεγαλύτερη εξοικείωση του παιδιού μαζί του και να το κάνει να αισθάνεται πιο άνετα όταν διαβάζει μόνο του.
  • Βάλτε τον απρόθυμο μικρό αναγνώστη σας να διαβάσει εύκολα εικονογραφημένα βιβλία στα μικρότερα αδέρφια: Μια τέτοια διαδικασία θα του παράσχει εξαιρετική εξάσκηση, χωρίς να φαίνεται σαν δουλειά!
  • Αφήστε το χιούμορ να κάνει τα… μαγικά του: Επιλέξτε ένα ξεκαρδιστικό βιβλίο κατάλληλο για το επίπεδο ανάγνωσης του παιδιού σας και διαβάστε το πρώτο κεφάλαιο δυνατά. Τότε σταματήστε να διαβάζετε. Εάν το παιδί σας θέλει να μάθει τι θα συμβεί στη συνέχεια, θα πρέπει να το διαβάσει μόνο του!
  • Δείξτε αγάπη για το διάβασμα: Όταν τα παιδιά σας παρατηρούν ότι σας αρέσει να διαβάζετε, είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν από μόνα τους αγάπη για το διάβασμα.
  • Δώστε τους εύκολη πρόσβαση σε βιβλία: Επισκεφθείτε τη δημόσια βιβλιοθήκη σας, δημιουργήστε μια οικιακή βιβλιοθήκη κι έχετε πάντοτε διαθέσιμα βιβλία. Όταν το παιδί σας αποφασίσει ότι θέλει να διαβάσει, θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι υπάρχει ένα βιβλίο στα χέρια του.

psixogiosb

Κι επειδή όταν χρησιμοποιούμε σωστά την τεχνολογία, μας λύνει τα χέρια, στη ΦΡΟΥΤΟΠΑΡΕΑ - Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ (Psichogios.Gr) βρίσκουμε πανεύκολα μια μεγάλη ποικιλία από υπέροχα παιδικά βιβλία που είναι ταξινομημένα, όχι μόνο με βάση τη θεματική ή τον συγγραφέα, αλλά κυρίως με βάση την ηλικία του παιδιού.

Επιλέξτε το «φρούτο» που σας ενδιαφέρει και βρείτε προτάσεις βιβλίων ειδικά για την ηλικία που ψάχνετε. Το κριτήριο αυτό θα σας διευκολύνει στην επιλογή τόσο ως προς τα ενδιαφέροντα που έχουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους όσο και ως προς τις ανάγκες αλλά και την αναγνωστική τους ικανότητα. Συγκεκριμένα, η «Μπανάνα» απευθύνεται στα παιδιά 2-4 ετών, η «Φραουλίτσα» στα παιδιά 5-6 ετών, το «Βατόμουρο» στα παιδιά 7-8 ετών, ο «Λωτός» στα παιδιά 9-11 ετών, ενώ στο «Ξινόμηλο» θα βρείτε βιβλία για παιδιά ηλικίας από 11 ετών και άνω.

Εξαιρετικά χρήσιμη θα σας φανεί και η ταξινόμηση ανά θεματολογία. Στο ευρετήριό της θα βρείτε κατηγορίες όπως: αδελφικές σχέσεις, αθλητισμός, γενικές γνώσεις, διατροφή, διαφορετικότητα, εκφοβισμός, κοινωνία, κοινωνικά στερεότυπα - οικογένεια, οικολογία - περιβάλλον, παιδικές φοβίες, ρατσισμός, συναισθήματα, σχολική ζωή, τεχνολογία και πολλές ακόμα κατηγορίες, που απαντούν σε όλες τις ανησυχίες αλλά και τα ενδιαφέροντα των μικρών αναγνωστών – ενώ ταυτόχρονα αποτελούν αφορμή για συζήτηση, τόσο για γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς, πάνω σε καίριας σημασίας ζητήματα.

Μπαίνοντας στη ΦΡΟΥΤΟΠΑΡΕΑ μπαίνετε σε ένα σύμπαν μαγικό, γεμάτο αξιόλογα παιδικά βιβλία, που θα προσφέρουν τροφή στη φαντασία και τη σκέψη των παιδιών, θα ακονίσουν τις νοητικές και γλωσσικές τους δεξιότητες και θα εμπλουτίσουν τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Πώς να ενθαρρύνουν γονείς και εκπαιδευτικοί τα παιδιά να διαβάζουν εξωσχολικά βιβλία https://mybookstories.gr/images/ekpaide.jpeg Αγγελική Λάλου