static-aside-menu-toggler
gkSearch

Γονείς και εκπαιδευτικοί, ανακαλύψτε μαζί με τα παιδιά έναν νέο, συναρπαστικό κόσμο λογοτεχνίας

Τα παιδιά σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ζουν σε μια εποχή γεμάτη άγχος και ψυχολογική πίεση. Πέρα από τα σημαντικά προβλήματα της σύγχρονης κοινωνίας με τα οποία έρχονται σε επαφή μέσω της επικαιρότητας, έχουν και τα ίδια ένα αρκετά πιεσμένο και αγχωτικό πρόγραμμα – πολλές ώρες μαθημάτων, εξωσχολικές δραστηριότητες, λιγότερος χρόνος παιχνιδιού όσο μεγαλώνουν και περιορισμένη επαφή με τη φύση, ειδικά όσα ζουν σε μεγαλουπόλεις.

Τα παιδιά, ωστόσο, παραμένουν παιδιά και είναι ζωτική τους ανάγκη το να παίζουν, να ξεκουράζονται, να χαλαρώνουν και να αποσυμπιέζονται. Και είναι καθήκον τόσο των γονιών όσο και των εκπαιδευτικών να βεβαιώνονται ότι ικανοποιούνται αυτές οι βασικές ανάγκες τους.

Ευτυχώς, τα παιδιά από τη φύση τους είναι προσανατολισμένα στη χαρά της ζωής, στην αισιοδοξία και στο να βλέπουν την αστεία, την παιχνιδιάρικη, τη θετική πλευρά της καθημερινότητας. Βρίσκουν, σε κάθε συγκυρία, τους τρόπους και τα μέσα ώστε να χαλαρώνουν και να δημιουργούν τις εσωτερικές τους αντιστάσεις προκειμένου να «φορτίζουν τις μπαταρίες» της ενέργειάς τους.

Ένας από τους τρόπους αυτούς που σιγά σιγά παίρνει διαστάσεις… μανίας είναι και τα graphic novels. Κι αν αφεθείτε και μπείτε στο συναρπαστικό τους σύμπαν, ίσως ανακαλύψετε λόγους για να «κολλήσετε» κι εσείς μαζί τους!

 

Το χιούμορ κάνει καλό!

«Μια μέρα χωρίς χαμόγελο είναι μια μέρα χαμένη», έλεγε ο αγαπημένος Τσάρλι Τσάπλιν, ο διάσημος «Σαρλό» – και είχε απόλυτο δίκιο. Τα παιδιά καταφέρνουν με την αθωότητα και τη φυσική τους ροπή στη χαρά να κάνουν τους ενήλικες να χαμογελάσουν και, επίσης, να δουν κάτι διασκεδαστικό εκεί που οι μεγάλοι βλέπουν μόνο προβλήματα και σοβαρά ζητήματα. Στις μέρες μας όμως το χαμόγελο είναι πιο απαραίτητο από ποτέ, γι’ αυτό και το χιούμορ είναι ένα συστατικό που δεν μπορεί να λείπει από την καθημερινότητά σας, πολύ περισσότερο από την επαφή σας με τα παιδιά.

graphic_psixo

Στα των graphic novels το χιούμορ ρέει άφθονο. Ακόμα και στα βιβλία που απευθύνονται σε ενήλικες, ακόμα και στα πιο σκοτεινά είδη, πάντα στις σελίδες των graphic novels ανακαλύπτεις αποχρώσεις του χιούμορ. Ειδικά όμως τα graphic novels για παιδιά είναι διασκεδαστικά, αστεία και προσφέρουν εκπληκτικές αφορμές για γέλιο και χαμόγελο. Και όλοι ξέρουμε ότι το γέλιο είναι μεταδοτικό, αν λοιπόν δείτε ένα παιδί να διαβάζει και να ξεκαρδίζεται, ζητήστε του να σας μυήσει στο χαρούμενο σύμπαν των graphic novels.

 

Δε βαριέμαι ποτέ!

Μια από τις αγωνίες των γονιών και των εκπαιδευτικών στις μέρες μας είναι η ανία των παιδιών και το πόσο εύκολα βαριούνται, καθώς είναι συνηθισμένα στην ταχεία εναλλαγή εικόνων και σε πληθώρα αλλεπάλληλων νέων ερεθισμάτων. Πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί διαμαρτύρονται για τη διάσπαση προσοχής και την έλλειψη συγκέντρωσης που μπορεί να διακρίνει κάποια παιδιά.

Όλα αυτά απαντούν γιατί τα graphic novels είναι τόσο δημοφιλή στα παιδιά: ο τρόπος με τον οποίο είναι στημένα προσφέρει τη γρήγορη εναλλαγή εικόνων και ερεθισμάτων, μαγνητίζοντας, ταυτόχρονα, την προσοχή και τη συγκέντρωσή τους. Κι εκεί που μπορεί υπό άλλες συνθήκες να τα… κυνηγάτε «ν’ ανοίξουν κάνα βιβλίο», τα graphic novels όχι μόνο τα ανοίγουν από μόνα τους, όχι μόνο τα διαβάζουν μέχρι το τέλος, αλλά σε πολλές περιπτώσεις θα τα δείτε να τα διαβάζουν ξανά και ξανά! Ακούγεται εθιστικό; Ναι, είναι!

dogman_

Όλοι μιλούν για τους ήρωές τους

Στο σχολείο, αλλά και στα σχολικά πάρτι και στη βόλτα στο πάρκο μεταξύ των φίλων και των συμμαθητών, είναι μια από τις αγαπημένες συζητήσεις μεταξύ των παιδιών. Ακόμα και να μην τα έχουν διαβάσει, οι περισσότεροι αναγνωρίζουν τα ονόματα των πιο δημοφιλών ηρώων των μπεστ σέλερ graphic novels. Κάπως έτσι, από στόμα σε στόμα και απαντώντας στην ερώτηση «διάβασες τη νέα περιπέτεια;» ή «ξεκίνησες να διαβάζεις τη συνέχεια της σειράς;», τα graphic novels αποκτούν όχι μόνο όλο και περισσότερους αναγνώστες, αλλά και αναγνώστες πλήρως αφοσιωμένους! Φυσικά, με ήρωες που είναι βγαλμένοι από τη ζωή των σημερινών παιδιών, ήρωες με τους οποίους μπορούν να ταυτιστούν αγόρια και κορίτσια, αυτό είναι απόλυτα κατανοητό.

 

«Θέλω κι άλλο!»

Όπως οι μεγάλοι εθίζονται με μια σειρά και θέλουν να παρακολουθούν τον αγαπημένο ήρωά τους χωρίς να χάνουν επεισόδιο ή περιμένουν με αγωνία τον επόμενο κύκλο, αυτό ακριβώς το συναίσθημα βιώνουν και τα παιδιά που διαβάζουν graphic novels. Καθώς τα περισσότερα graphic novels ανήκουν σε σειρές, αν διαβάσουν ένα τυχαία, θα αναζητήσουν και τα υπόλοιπα της σειράς – το ίδιο ισχύει κι αν ξεκινήσουν, εννοείται, με το πρώτο. Η πλοκή των graphic novels δημιουργεί στους αναγνώστες μια υπέροχη αναγνωστική αδημονία. Η αναμονή, η υπομονή και η προσδοκία ανήκουν στις αρετές που θέλουμε να έχουν τα παιδιά. Έτσι δεν είναι;

 

Μπορεί η ανάγνωση να είναι… θορυβώδης;

Ναι, και βέβαια – ιδίως όταν είναι διασκεδαστική. Ένα, λοιπόν, από τα πιο ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των graphic novels είναι ότι «οξύνουν» την ακοή. Είναι, δηλαδή, γεμάτα ήχους. Επιφωνήματα, γδούποι, πεσίματα ζωντανεύουν τις σκηνές και κάνουν τα παιδιά να θέλουν να διαβάσουν φωναχτά ή να μιμηθούν αυτούς τους ήχους. Αν στις συνομιλίες σας «πετάξουν» κανένα «γκλουπ», «γκντουπ», «άουτς» μην απορήσετε, απλά απαντήστε με «μπλα μπλα», «μπουμ» ή «ίουυυ» και σίγουρα θα πιάσουν το υπονοούμενο ότι μιλάτε την ίδια γλώσσα!

graphic_psixog_ok

Υπάρχει ένα graphic novel για όλους

Η ποικιλία πλέον των graphic novels είναι ανεξάντλητη. Ιστορικά, επιστημονικά, μυθολογικά, κλασικά λογοτεχνικά κείμενα και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε υπάρχει στη διάθεση του αναγνωστικού κοινού, για αναγνώστες που η ηλικία τους ξεκινά από τα 7 και φτάνει τα… 107! Κάθε μήνα ολοένα περισσότεροι τίτλοι εισέρχονται στην αγορά για νεότερους αναγνώστες, παρέχοντας προτάσεις ανάγνωσης υψηλής ποιότητας, από τις οποίες μπορούν να διαλέξουν ό,τι τους αρέσει περισσότερο. Κι αν αναρωτιέστε τι κοινό μπορεί να έχουν οι απρόθυμοι αναγνώστες, εκείνοι που δυσκολεύονται να διαβάσουν και οι δεινοί βιβλιοφάγοι, η απάντηση είναι απλή: όλοι τους μπορούν να λατρεύουν εξίσου τα graphic novels.

 

Δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς, δεν είναι ποτέ πολύ αργά

Μια μικρή πλοήγηση στο site των Εκδόσεων Ψυχογιός, στο τμήμα της παιδικής λογοτεχνίας, θα σας δώσει πολλές ιδέες για να μυηθείτε στον υπέροχο κόσμο των graphic novels. Για να σας διευκολύνουμε, έχουμε ξεχωρίσει μόλις πέντε προτάσεις, οι οποίες, ωστόσο, αποτελούν ένα πολύ καλό ξεκίνημα αν θέλετε να μυηθείτε, αλλά και μια εξαιρετική συνέχεια αν είστε ήδη φαν του είδους.

Ανακαλύψτε μαζί με το παιδί σας τους ξεκαρδιστικούς ήρωες του Ντέιβ Πίλκι, όπως ο DOG MAN: ΜΙΣΟΣ ΣΚΥΛΟΣ, ΜΙΣΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΑΛΛΑ 100% ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΑΣ! ή ο ΚΑΠΕΤΑΝ ΒΡΑΚΑΣ: ΘΑ ΞΕΒΡΑΚΩΘΕΙΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΛΙΑ!, και ζήστε μαζί τους απολαυστικές και αδιανόητα αστείες περιπέτειες, που βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν φαντασία και συναισθηματική νοημοσύνη, ενώ διασκεδάζουν, ξεκουράζονται και αποσυμπιέζουν το μυαλό και την ψυχή τους.

Τα εκατομμύρια αντίτυπα που έχουν διαθέσει σε όλο τον κόσμο σειρές όπως Το ημερολόγιο μιας Ξενέρωτης: ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΚΟΡΙΤΣΙ! ή Το ημερολόγιο ενός Σπασίκλα: ΤΑ ΠΙΟ ΑΣΤΕΙΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΠΟΤΕ! χρωστούν μέρος της δημοφιλίας τους στο ότι τα παιδιά μπορούν εύκολα να κατανοήσουν τους ήρωες και τον κόσμο στον οποίο διαδραματίζονται οι ιστορίες τους. Ταυτόχρονα προσφέρουν αφορμή για συζήτηση για θέματα που τους απασχολούν μεταξύ των φίλων τους, ενώ μπορούν να δώσουν τροφή για κουβέντα και με τους γονείς ή τους εκπαιδευτικούς τους. Αν προσθέσετε σε όλα αυτά και τη δύναμη του χιούμορ, είναι προφανές ότι έχετε έναν συνδυασμό-δυναμίτη!

graphic-novels_ok

Μιλώντας για χιούμορ, πρόκειται για το χαρακτηριστικό εκείνο που καταφέρνει να θίγει με ήπιο και εύληπτο τρόπο δύσκολα θέματα και συναισθήματα που τα παιδιά δεν πετυχαίνουν πάντα να διευθετούν μέσα τους. Ένα από τα συναισθήματα αυτά είναι, για παράδειγμα, ο φόβος. Οι απίστευτα καλές ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΡΟΜΟΥ του Ράουλι Τζέφερσον προσφέρουν έναν ανατρεπτικό και απρόσμενα ξεκαρδιστικό κόσμο φαντασίας, όπου όλα μπορούν να συμβούν και το γέλιο που προσφέρουν θα χαρίσει κουράγιο και δύναμη στους μικρούς αναγνώστες για να φοβούνται λιγότερο.

 

Τα graphic novels είναι λογοτεχνία

Τα graphic novels δεν υπολείπονται καθόλου σε σχέση με τη «συμβατική» λογοτεχνία. Στις σελίδες τους βρίσκεις τα ίδια στοιχεία πλοκής, όπως και τα λογοτεχνικά μέσα που έχει κάθε αφηγηματική ιστορία: χαρακτήρες, σύγκρουση, επίλυση, σκηνικό, συμβολισμό, θέμα, οπτική γωνία κ.ο.κ. Αναζητήστε καλογραμμένα, ευφυή, με έξυπνο χιούμορ, ενδιαφέρουσα δράση και πολύπλευρους χαρακτήρες graphic novels και να είστε σίγουροι ότι προσφέρετε ένα ποιοτικό λογοτεχνικό ανάγνωσμα στα παιδιά, το οποίο ταυτόχρονα αποτελεί κι ένα πολύτιμο ευχάριστο διάλειμμα στην καθημερινότητά τους.

Κάντε ένα διάλειμμα: Η νέα αναγνωστική μανία των παιδιών λέγεται graphic novels! https://mybookstories.gr/images/graphic-novel.jpg Αγγελική Λάλου