static-aside-menu-toggler
gkSearch

Χρήσιμες συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να μυήσουν τα παιδιά στον κόσμο των σπορ

Αναρωτιέστε πώς να κάνετε το παιδί σας να αγαπήσει τον αθλητισμό; Δεν είστε οι μόνοι. Με τα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας να ανεβαίνουν ανησυχητικά, ενώ παράλληλα αυξάνεται ο χρόνος οθόνης που αφιερώνουν τα παιδιά στην καθημερινότητά τους, η ανάγκη για σωματική δραστηριότητα γίνεται όλο και πιο επιτακτική.

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν ότι η σωματική δραστηριότητα είναι απαραίτητη για την υγεία, καθώς βελτιώνει τις κινητικές δεξιότητες, ενώ ενισχύει τα οστά, τους μυς, όπως και τις γνωστικές και κοινωνικές δεξιότητες, ωστόσο μερικές φορές τα παιδιά δε δείχνουν να ενδιαφέρονται και τόσο για τον αθλητισμό.

Στο άρθρο αυτό θα βρείτε τα οφέλη που προσφέρει ο αθλητισμός στα παιδιά αλλά και συμβουλές για γονείς και εκπαιδευτικούς προκειμένου να καταφέρουν να μυήσουν τα παιδιά στη μαγεία του αθλητισμού και των σπορ.

 

Τι οφέλη προσφέρει η ενασχόληση με τον αθλητισμό στα παιδιά

Μερικά από τα πολλά οφέλη για τα παιδιά από τη συμμετοχή στον αθλητισμό είναι:

 • Μειωμένος κίνδυνος παχυσαρκίας.
 • Αυξημένη καρδιαγγειακή ικανότητα.
 • Υγιής ανάπτυξη οστών, μυών, συνδέσμων και τενόντων.
 • Βελτιωμένος συντονισμός και ισορροπία.
 • Μεγαλύτερη ικανότητα να χαλαρώσουν φυσικά και, ως εκ τούτου, να αποφύγουν τις επιπλοκές της χρόνιας μυϊκής έντασης (όπως πονοκέφαλος ή πόνος στην πλάτη).
 • Βελτιωμένος ύπνος.
 • Οφέλη για την ψυχική υγεία και μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό τους.
 • Βελτιωμένες κοινωνικές δεξιότητες.
 • Βελτιωμένες προσωπικές δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας και της ηγεσίας.

 

Τρόποι ώστε να κάνετε τα παιδιά να αγαπήσουν τα αθλήματα

 • Εντάξτε τις κινητικές δραστηριότητες στην καθημερινότητά τους από μικρή ηλικία

Τα παιδιά κάτω των 5 ετών πρέπει να είναι ενεργά τουλάχιστον 180 λεπτά τη μέρα. Ο χρόνος αυτός, φυσικά, δε χρειάζεται να είναι ενιαίος ούτε χρειάζεται να αφορά κάποιο συγκεκριμένο άθλημα. Οι δραστηριότητες που βασίζονται στο νερό και τα οικιακά περιβάλλοντα που διεγείρουν τις κινητικές εμπειρίες, όπως την αναρρίχηση και το σύρσιμο, είναι μια χαρά. Καθημερινές δραστηριότητες που προάγουν τον συντονισμό από μικρή ηλικία, όπως το πέταγμα και το πιάσιμο, το ποδήλατο ή το πατίνι, το τραμπολίνο, το τρέξιμο και το παιχνίδι, μπορούν να παρακινήσουν τα παιδιά να αγαπήσουν την άσκηση. Επειδή, μάλιστα, τα μικρά παιδιά περνούν αρκετό χρόνο σε καροτσάκια, είναι ζωτικής σημασίας να παραμείνουν ενεργά για να αναπτύξουν υγιές σώμα και μυαλό.

 • Κάντε την άσκηση κομμάτι της καθημερινής τους ρουτίνας

Όταν η σωματική δραστηριότητα είναι μέρος του τρόπου ζωής της οικογένειας και της σχολικής κοινότητας, γίνεται δεύτερη φύση για τα παιδιά. Θα μπορούσε να είναι η πεζοπορία, η ποδηλασία ή ένα οικογενειακό άθλημα. Ο συνδυασμός του οικογενειακού χρόνου με τη σωματική δραστηριότητα δημιουργεί διά βίου συνήθειες. Τα παιδιά συχνά διατηρούν οικογενειακές παραδόσεις στην ενήλικη ζωή τους, κάλλιστα, λοιπόν, μια από αυτές θα μπορούσε να είναι κάποια μορφή άσκησης. Αν τα παιδιά διασκεδάζουν, θα συνδέσουν τη φυσική δραστηριότητα με την αίσθηση της κοινότητας. Η κοινή άσκηση ενθαρρύνει επίσης την ομαδικότητα, ενισχύοντας τους οικογενειακούς δεσμούς και την επαφή, ενώ ταυτόχρονα μεταδίδει πολύτιμα μαθήματα για τη συνεργασία και τη δυναμική της ομάδας.

 • Δώστε πρώτοι εσείς το παράδειγμα

Αναρωτιέστε πώς να μεγαλώσετε το παιδί σας έτσι ώστε να αγαπά την άσκηση; Δώστε εσείς πρώτοι το παράδειγμα! Οι αναπτυξιακοί ψυχολόγοι τονίζουν ότι τα παιδιά μαθαίνουν μιμούμενα τους ενήλικες. Το να είναι επομένως οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί ενεργά πρότυπα για τα παιδιά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους ώστε να τα παρακινήσετε να ενδιαφερθούν για τον αθλητισμό. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τον αθλητισμό και τον θεωρούν μια θετική εμπειρία θα επηρεάσουν εξίσου θετικά τα παιδιά. Ό,τι κάνουν ή λένε οι γονείς καθοδηγεί καθοριστικά τη συμπεριφορά, τις στάσεις και τις πεποιθήσεις ενός παιδιού στο παρόν και στο μέλλον. Εκείνοι, λοιπόν, που φροντίζουν πραγματικά τη σωματική τους υγεία και ευεξία έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρακινήσουν αναλόγως τα παιδιά τους – οι πράξεις πάντα μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Κι αν δεν αθλείστε, ποτέ δεν είναι αργά να το ξεκινήσετε!

 • Μιλήστε στα παιδιά για σπουδαίους αθλητές

Από Έλληνες μέχρι διεθνείς και ονόματα παγκόσμιας φήμης, οι αθλητές διαφορετικών σπορ μπορούν να αποτελέσουν ισχυρά και θετικά πρότυπα για τα παιδιά – αγόρια και κορίτσια. Από μικρά θαύματα σε ομαδικά αθλήματα, όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ, το βόλεϊ και το πόλο, μέχρι διακρίσεις σε ατομικά αθλήματα, όπως η κολύμβηση, το τένις ή η ενόργανη γυμναστική, η επικαιρότητα είναι γεμάτη από αναφορές σε σπουδαίους αθλητές και αθλήτριες. Το βιβλίο ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΡΙΕΣ–ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΕΣ είναι μια πολύ ωραία αφορμή για να μιλήσετε στα παιδιά για σύγχρονους εκπροσώπους του αθλητισμού με σημαντικό κοινωνικό αποτύπωμα, όπως αντίστοιχα η σειρά βιβλίων ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ θα σας προσφέρει την ευκαιρία να ανατρέξετε σε σύγχρονους αλλά και παλιότερους ποδοσφαιριστές-πρότυπα που θαυμάζατε εσείς ως παιδί.

 • Αφιερώστε χρόνο σε δραστηριότητες έξω από το σπίτι

Το παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους δίνει στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον, να δοκιμάσουν τα σωματικά τους όρια και, βέβαια, να ασκηθούν. Προσπαθήστε να περιορίσετε τον χρόνο οθόνης και προτρέψτε τα παιδιά σας να παίζουν έξω. Το να αφιερώσετε χρόνο για να επισκεφθείτε το πάρκο της γειτονιάς σας είναι μια εύκολη και ανέξοδη επιλογή για να βγάλετε το παιδί σας έξω από το σπίτι, αν δεν έχετε κήπο. Τα οικογενειακά ταξίδια με έμφαση στην ύπαιθρο και ο χρόνος στη φύση είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να ενθαρρύνετε το ενεργό παιχνίδι στον καθαρό αέρα.

 • Μην εστιάζετε στην επίδοση ή στις διακρίσεις

Οι ειδικοί συμφωνούν ότι τα παιδιά δεν είναι έτοιμα για ανταγωνιστικά αθλήματα τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 8 ετών. Το μυαλό τους δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί έτσι ώστε να χειρίζεται το άγχος της αξιολόγησης και της βαθμολογίας στην επίδοσή τους. Μέχρι τα 8 μπορείτε επομένως να τους διδάξετε βασικές δεξιότητες οποιουδήποτε αθλήματος. Για παράδειγμα, η εκμάθηση πώς να κρατάνε μια ρακέτα, να κλοτσάνε μια μπάλα ή να κολυμπάνε θα έχει δημιουργήσει τις βάσεις για καλή τεχνική προτού συμμετάσχουν σε ομαδικά αθλήματα. Σε τόσο νεαρή ηλικία, άλλωστε, η εστίαση πρέπει να είναι στη διασκέδαση και στα βασικά στοιχεία, όχι στον ανταγωνισμό.

 • Ασκηθείτε παρέα

Η αγάπη για τον αθλητισμό ξεκινά από το σπίτι. Οι γονείς που αθλούνται ενεργά με τα παιδιά τους βοηθούν καταλυτικά στην έναρξη και εξέλιξη της αθλητικής συμμετοχής, όπως και στη θετική νοοτροπία των παιδιών ως προς τη διατήρηση της καλής φυσικής τους κατάστασης καθώς μεγαλώνουν. Τα παιδιά που μεγαλώνουν με ανενεργούς γονείς πιθανότατα θα υιοθετήσουν την ίδια στάση. Το να μοιράζεστε ενεργό παιχνίδι με το παιδί σας δεν είναι απλώς ένας καλός τρόπος για να ενδυναμώσετε την καρδιά του, είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος οικογενειακού δεσμού, που, μάλιστα, διδάσκει σημαντικές δεξιότητες ζωής.

athlimata-ok_a

 • Ζήστε μαζί τον παλμό μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων

Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια πρωταθλήματα, η προσοχή του φίλαθλου κοινού συνήθως στρέφεται στις μεγάλες διοργανώσεις. Το προσεχές διάστημα η καρδιά τού ανά τον κόσμο αθλητισμού θα χτυπάει για το Μουντιάλ, το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, κι αυτό μπορεί να αποτελέσει μια καλή αφορμή για να μιλήσετε για τους κανόνες του ποδοσφαίρου, για ελληνικές και ξένες ομάδες, καθώς και για μεγάλα ονόματα του ποδοσφαίρου, όπως αυτοί που βρίσκετε στην προαναφερόμενη σειρά ΟΙ ΑΠΟΛΥΤΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ: ΝΕΪΜΑΡ, ΜΕΣΙ, ΡΟΝΑΛΝΤΟ, ΣΑΛΑΧ, ΕΜΠΑΠΕ, ΣΟΥΑΡΕΣ, ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ, ΖΙΝΤΑΝ, ΖΛΑΤΑΝ, ΛΕΒΑΝΤΟΦΣΚΙ, ΧΑΑΛΑΝΤ είναι μερικοί από αυτούς. Επειδή όμως το Κατάρ μπορεί να σας πέφτει λίγο μακριά, μπορείτε πάντα να κανονίσετε είτε να δείτε στην τηλεόραση κάποιον αγώνα είτε να πάτε απλώς στο γήπεδο και να δείτε μαζί την αγαπημένη σας ελληνική ομάδα. Φυσικά, δε χρειάζεται η επίσκεψη αυτή να αφορά μόνο το ποδόσφαιρο· εξοικειώστε τα παιδιά με πολλά και διαφορετικά αθλήματα. Με τον τρόπο αυτό θα έχουν πολλά περισσότερα ερεθίσματα και έτσι θα είναι σε θέση να διαλέξουν τι τους ταιριάζει καλύτερα.

 • Ναι στην ενθάρρυνση, όχι στην πίεση

Το να διατηρείτε το ενδιαφέρον των παιδιών για τον αθλητισμό απαιτεί προσεκτική ενθάρρυνση, δεν πρέπει να γίνετε πολύ πιεστικοί. Θα πρέπει πάντα να θυμάστε ότι δεν υπάρχει ένας μοναδικός τρόπος για έναν γονέα να στηρίξει το παιδί του. Η επικοινωνία είναι το κλειδί, οπότε αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τους στόχους και τις επιθυμίες του παιδιού σας για το άθλημα που παίζει. Αυτό θα σας βοηθήσει να εργαστείτε μαζί του και να διασφαλίσετε ότι θα έχει την καλύτερη δυνατή εμπειρία, αντί να προβάλλετε τις δικές σας φιλοδοξίες πάνω του.

 • Φέρτε τα αθλήματα σπίτι

Τα αθλητικά παιχνίδια σε μέγεθος που μπορούν να χωρέσουν στο παιδικό δωμάτιο ή σε άλλους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς χώρους στο σπίτι είναι ιδανικός τρόπος για να γίνει η άσκηση κομμάτι της καθημερινότητας των παιδιών. Μπάλες διαφόρων αθλημάτων, επιτραπέζια ποδοσφαιράκια ή air hockey, ρακέτες ή και μπασκέτες-μινιατούρες δεν πιάνουν πολύ χώρο και μπορούν να προσφέρουν ευκαιρίες για κοινό παιχνίδι μεταξύ γονιών και παιδιών.

athlimata-ok_b

 • Είναι η ανάγνωση βιβλίων… σπορ;

Μπορεί η ανάγνωση βιβλίων να μην είναι αθλητική δραστηριότητα, μπορεί όμως να προσφέρει απαντήσεις σε διάφορες απορίες και ερωτήσεις των παιδιών γύρω από τον αθλητισμό. Το βιβλίο ΘΕΛΩ ΝΑ ΓΙΝΩ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ για παράδειγμα, θα δώσει στο παιδί όλες τις γνώσεις που χρειάζεται να έχει για το αγαπημένο του άθλημα. Κι αν το παιδί σας αναρωτιέται πώς μπορεί να μάθει για τα αθλήματα, την ιστορία, τους κανονισμούς και τον εξοπλισμό τους, μην αγχωθείτε. Στη ΜΕΓΑΛΗ ΑΘΛΟΠΑΙΔΕΙΑ θα βρείτε τις απαντήσεις σε όλα τα πιθανά και απίθανα ερωτήματα που μπορεί να έχουν τα παιδιά, ενώ σίγουρα ταυτόχρονα θα βρείτε πολύτιμες πληροφορίες και ενδιαφέροντα στοιχεία για τα σημαντικότερα αθλήματα. Εκμεταλλευτείτε την περιέργεια των παιδιών έτσι ώστε να τα μυήσετε και στην απόλαυση της ανάγνωσης βιβλίων ή αξιοποιήστε την αγάπη τους για τα βιβλία για να τα ξεναγήσετε στον μαγικό κόσμο των σπορ! Το αποτέλεσμα της σύνδεσης και του κοινού χρόνου θα αποδειχτεί και στις δύο περιπτώσεις μεγάλο κέρδος για γονείς και παιδιά.

 

Πώς να ενθαρρύνετε τα παιδιά να αγαπήσουν τον αθλητισμό https://mybookstories.gr/images/athlimata_cov.jpg Αγγελική Λάλου