static-aside-menu-toggler
gkSearch

Η παιδοψυχολόγος Ναταλί Σαμπά μάς δίνει τις συμβουλές της για το ξεκίνημα και την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς

Η έναρξη του σχολείου περιλαμβάνει μεγάλες μεταβάσεις, όπως επίσης και πολλές συζητήσεις, ανησυχίες αλλά και τη διαχείριση του άγχους των μικρών μαθητών. Η παιδοψυχολόγος Ναταλί Σαμπά μάς προσφέρει τις συμβουλές της για το ξεκίνημα και την ομαλή εξέλιξη της σχολικής χρονιάς.

Πώς να απαλύνετε το άγχος της επιστροφής στο σχολείο

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά εργαλεία που βοηθούν να ελεγχθούν το άγχος και η ανησυχία που συνοδεύουν κάθε νέα σχολική χρονιά. Ακόμα και για τα πρωτάκια, τα παιδιά που θα πάνε σχολείο για πρώτη φορά. Ακόμα όμως και αν το παιδί σας δεν πρόκειται να περάσει για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου, αλλά είναι… βετεράνος του αθλήματος, πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος ενός δακρύβρεχτου αποχωρισμού. Πώς θα προετοιμαστείτε καλύτερα οικογενειακώς για την εμπειρία της πρώτης μέρας αλλά και για ολόκληρη τη σχολική σεζόν;

Ξεκινήστε νωρίτερα την προετοιμασία. Μπορείτε, για παράδειγμα, να διαβάσετε μαζί με το παιδί σας βιβλία για τις πρώτες μέρες στο σχολείο και να συζητήσετε για τους καινούργιους φίλους που θα αποκτήσει, καθώς και για όλα τα διασκεδαστικά πράγματα που θα κάνει μαζί τους. Προσπαθήστε να είστε όσο πιο αισιόδοξοι και θετικοί γίνεται, έτσι ώστε να συνδέσει εξαρχής το σχολείο με ευχάριστες εμπειρίες.

Περιοριστείτε σε έναν σύντομο, αλλά τρυφερό αποχαιρετισμό. Όσο περισσότερο διαρκεί το «αντίο» τόσο πιθανότερο είναι το παιδί σας να κυριευτεί από το άγχος του αποχωρισμού και να ξεσπάσει σε κλάματα. Μια τρυφερή αγκαλιά αρκεί.

Μη γίνετε… άφαντοι. Από την άλλη, αποφύγετε να εξαφανιστείτε χωρίς να αποχαιρετήσετε το παιδί σας, γιατί είναι πολύ πιθανό να αναστατωθεί που έμεινε μόνο χωρίς μια τελευταία κουβέντα ή αγκαλιά. Καθιερώστε μια σύντομη ρουτίνα αποχαιρετισμού για κάθε μέρα, έτσι ώστε το παιδί σας να νιώθει ότι θα φεύγετε από κοντά του μόνο όταν είναι πραγματικά έτοιμο.

Συζητήστε για το πιθανό άγχος. Διαθέστε χρόνο στο παιδί σας για να σκεφτείτε και να καταγράψετε τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του από τη νέα σχολική χρονιά. Μια τέτοια διαδικασία θα του δώσει την ευκαιρία να εκτονωθεί, να επεξεργαστεί τα συναισθήματά του και να δει ότι είναι διαχειρίσιμα, όχι κάτι που πρέπει να καταστείλει ή να χειριστεί μόνο του.

Μιλήστε για τις επόμενες μέρες. Μπορεί να φαντάζει αντιπαραγωγικό να εστιάσετε σε αυτό που κάνει το παιδί σας να ανησυχεί, αλλά δεν αποκλείεται να αποδειχτεί χρήσιμο στη διαχείριση του άγχους του.

Κάτι που μπορεί να φανεί αποτελεσματικό είναι να μιλήσετε για την «επόμενη μέρα» εκ των προτέρων. Το προηγούμενο βράδυ, όταν είστε μαζί –μαγειρεύοντας ή απολαμβάνοντας το δείπνο–, δοκιμάστε να οραματιστείτε από κοινού τι ακριβώς πρόκειται να συμβεί το επόμενο πρωί, όταν θα πάει στο σχολείο. Πιθανότατα να αποδειχτεί χρήσιμο.

pshychogiosb

Πώς να καθιερώσετε μια ευχάριστη και αποτελεσματική σχολική ρουτίνα για τα παιδιά

Με τις «ρουτίνες» τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να μάθουν να επικεντρώνονται στις ανάγκες της κατάστασης: να κάνουν αυτό που πρέπει να γίνει επειδή πρέπει να γίνει. Αυτό δημιουργεί συναισθήματα ικανότητας και εξαλείφει τις αιτίες που προκαλούν συγκρούσεις και γκρίνια.

Πρωινή ρουτίνα για τα παιδιά

Ενθαρρύνετε τα παιδιά να αναλάβουν την ευθύνη για την προετοιμασία της μέρας τους. Στα μικρά παιδιά ένα διάγραμμα με κάθε βήμα της διαδικασίας «ετοιμασία» μπορεί να περιορίσει αισθητά τον αριθμό των ημερήσιων υπενθυμίσεων που χρειάζεται να κάνετε.

Ετοιμάστε μια τυπική εναλλαγή απλών επιλογών πρωινού, συμπεριλαμβανομένων μερικών γρήγορων σνακ για αυτά τα εξαιρετικά… τρελά πρωινά. Το πλιγούρι βρώμης, το τοστ, το γιαούρτι, τα δημητριακά και τα φρούτα είναι όλα εύκολες, υγιεινές επιλογές. Τα muffins, τα bagels ή οι μπάρες πρωινού είναι επίσης μια καλή ιδέα.

Συσχετίστε εργασίες με συγκεκριμένες ώρες, όπως την ώρα που πρέπει να τρώτε πρωινό, και χρησιμοποιήστε ένα χρονόμετρο ή ένα ξυπνητήρι για υπενθυμίσεις, έτσι ώστε να μην ξεφεύγετε από τους χρόνους σας.

Ρουτίνα για μετά το σχολείο

Αν θέλετε τα παιδιά σας να κάνουν τα μαθήματά τους αμέσως μετά το σχολείο, καθιερώστε αυτή τη ρουτίνα από την πρώτη μέρα και μείνετε σε αυτήν. Ορίστε ως γραφείο έναν χώρο εργασίας, ο οποίος θα πρέπει να μένει οργανωμένος και σε τάξη. Το να ξέρει το παιδί πού είναι καθετί το βοηθάει να μένει και περισσότερο συγκεντρωμένο.

pshychogiosa

Βραδινή ρουτίνα

Ελέγξτε το ημερολόγιό σας, έτσι ώστε οι σχολικές εκδηλώσεις, τα ραντεβού και οι συναντήσεις να μην μπερδεύονται. Ελέγξτε επίσης την εφαρμογή του καιρού, καθώς έτσι θα γνωρίζετε αν θα χρειαστείτε εξοπλισμό για κρύο καιρό, ομπρέλα ή αντηλιακό.

Ετοιμάστε τη σχολική τσάντα, τα μουσικά όργανα ή τον αθλητικό εξοπλισμό από το προηγούμενο βράδυ για να βεβαιωθείτε ότι είστε πλήρως εξοπλισμένοι. Ελέγξτε τις εργασίες του παιδιού σας για το σπίτι και βεβαιωθείτε ότι το σακίδιό του είναι έτοιμο πριν κοιμηθεί. Καλό θα ήταν να μην ξεχαστούν τα χρήματα για το μεσημεριανό γεύμα, τα ρούχα γυμναστικής και, βέβαια, οι σχολικές εργασίες.

Προετοιμαστείτε για το μεσημεριανό γεύμα από το προηγούμενο βράδυ και ετοιμάστε όλα τα σνακ που χρειάζονται τα παιδιά για το σχολείο ή τις δραστηριότητες μετά το σχολείο.

Επιλέξτε ρούχα από το προηγούμενο βράδυ. Κρεμάστε τα ρούχα σε μια κρεμάστρα στο πόμολο της πόρτας της ντουλάπας, έτσι ώστε το παιδί σας να ξέρει ακριβώς τι να φορέσει.

Βοηθήστε το παιδί σας να ηρεμήσει και να αποσυμπιεστεί με μια χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου: μπάνιο, ανάγνωση βιβλίου, χαλαρωτική μουσική, αγκαλιά.

Ελεύθερος χρόνος και εξωσχολικές δραστηριότητες

Τα παιδιά τα καταφέρνουν καλύτερα όταν έχουν δομή και ρουτίνα. Μάλιστα, όσα ασχολούνται με εξωσχολικές δραστηριότητες έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις και είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν σπουδές και μετά το λύκειο. Τα σπορ ή τα χόμπι βοηθούν στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ενδιαφερόντων, και, μεταξύ άλλων οφελών, καλλιεργούν δεξιότητες διαχείρισης χρόνου και συναισθημάτων. Επειδή όμως η υπερβολή και οι πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες μπορεί να δημιουργήσουν ένταση, κόπωση, ελάχιστο ελεύθερο χρόνο και επιπλέον στρες ακολουθούν 7 τρόποι για να βρείτε την ιδανική ισορροπία:

  1. Δημιουργήστε ένα οπτικό πρόγραμμα.
  2. Προβλέψτε χρόνο χωρίς υποχρεώσεις.
  3. Κάντε χώρο για μη δομημένο παιχνίδι.
  4. Ασκήστε το μέτρο.
  5. Επιλέξτε χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση.
  6. Γιορτάστε τις διαφορές και τα ταλέντα των παιδιών.
  7. Βρείτε τη σωστή ισορροπία για την οικογένειά σας.

 

Η αρμονία που συνεπάγεται ένα ισορροπημένο πρόγραμμα είναι το κλειδί για μια ήρεμη και λειτουργική οικογενειακή καθημερινότητα, για χαρούμενους γονείς και ευτυχισμένα παιδιά.

Νέα σχολική χρονιά χωρίς άγχος και ανησυχία https://mybookstories.gr/images/pshychogios.jpg Αγγελική Λάλου