static-aside-menu-toggler
gkSearch

Μερικά tips για να μη σας πιάσει αδιάβαστους και απροετοίμαστους η ερώτηση που γονείς και εκπαιδευτικοί αργά ή γρήγορα αντιμετωπίζουν

Το «Πώς γεννιούνται τα μωρά;» είναι μια ερώτηση που πολλοί γονείς δεν είναι ποτέ εντελώς έτοιμοι να απαντήσουν – ειδικά όταν η ερώτηση προκύπτει απροσδόκητα, αφήνοντάς τους να αισθάνονται αβοήθητοι και αβέβαιοι για το τι να πουν ή, ακόμα, και πόσα να πουν.

Μην πανικοβάλλεστε. Πάρτε μια ανάσα. Υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που μπορούν να σας καθοδηγήσουν στην απάντηση που θα δώσετε. Ακολουθούν απλές συμβουλές για το πώς να εξηγήσετε την εγκυμοσύνη και τη γέννηση ενός μωρού με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού σας.

Προσδιορίστε τι γνωρίζει το παιδί σας

Κάντε μερικές ερωτήσεις για να προσδιορίσετε το επίπεδο κατανόησης ή γνώσης του παιδιού σας και τι μπορεί να πιστεύει ότι είναι μια εγκυμοσύνη. Η πρώτη συνομιλία σάς δίνει μια ιδέα για το ποιες λέξεις να χρησιμοποιήσετε και πώς να αξιοποιήσετε τη γνώση του παιδιού σας για να συμπληρώσετε τα κενά του με συνοχή.

Για παράδειγμα, μπορείτε να αρχίσετε τη συζήτηση με ένα παιδί προσχολικής ηλικίας ρωτώντας το: «Ξέρεις πώς μπήκε το μωρό στην κοιλιά της μαμάς;» Ακούστε την απάντησή του και απαντήστε εξηγώντας του με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του. Μπορείτε να εξηγήσετε ότι ένα μωρό δημιουργείται από τα σπερματοζωάρια και ένα ωάριο με τον τρόπο που δημιουργούνται τα φρούτα από έναν σπόρο. Σε αυτή την ηλικία μπορεί να είναι χρήσιμο και διασκεδαστικό να εξηγήσετε πώς το μωρό στην κοιλιά της μαμάς του κάνει όλα τα πράγματα που κάνουν τα μωρά μόλις γεννηθούν: τρώει, κοιμάται, πιπιλάει τον αντίχειρά του! Τα μικρά παιδιά μπορεί να χρειάζονται επιβεβαίωση ότι το μωρό είναι ασφαλές και άνετο στη μήτρα.

morapsihogiosa

Με τα παιδιά σχολικής ηλικίας μπορείτε να κάνετε το ίδιο. Ρωτήστε τι γνωρίζουν ήδη για την προέλευση των μωρών και στη συνέχεια ακολουθήστε το παράδειγμά τους. Αυτή είναι μια καλή ηλικία για να εισάγετε μια ακριβή ανατομική γλώσσα, όπως, για παράδειγμα, μήτρα αντί για κοιλιά.

Μπορείτε επίσης να εξηγήσετε τον ρόλο των γεννητικών οργάνων. Κάντε τη συζήτησή σας περιεκτική, κοινοποιώντας άλλους τρόπους με τους οποίους δημιουργούνται οικογένειες (με τη βοήθεια γιατρού, με υιοθεσία και παρένθετη μητρότητα κ.ο.κ.).

Με τα μεγαλύτερα παιδιά μπορείτε να είστε πιο περιγραφικοί, εξηγώντας τους πώς συμβαίνει ο τοκετός, επισημαίνοντας πάντα ότι ο γονέας και το μωρό θα είναι ασφαλείς και καλά φροντισμένοι από τους γιατρούς και τις νοσοκόμες. Εστιάστε, σε κάθε περίπτωση, στο πόσο συναρπαστικό είναι να καλωσορίζεις ένα νέο μωρό στον κόσμο!

Χρησιμοποιήστε σύντομες, άμεσες απαντήσεις

Το κλειδί για να απαντήσετε σε οποιαδήποτε ερώτηση αυτού του είδους είναι να ακούσετε προσεκτικά και να προσδιορίσετε με ακρίβεια τι ρωτά το παιδί σας. Μερικές φορές, ως γονείς, πανικοβαλλόμαστε και τρέχουμε προς την εντελώς λάθος κατεύθυνση. Όσον αφορά το πώς να εξηγήσετε την εγκυμοσύνη και τη γέννηση σε ένα παιδί, παραμείνετε στο θέμα και αναφέρετε τα γεγονότα με σαφή και συνοπτικό τρόπο.

axax

Τα μικρότερα παιδιά πιθανότατα θέλουν απλώς τα γεγονότα, ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά και οι έφηβοι ενδεχομένως να έχουν πιο περίπλοκες απορίες ως προς το σεξ, τις σχέσεις και την εγκυμοσύνη. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες λεπτομέρειες για να τους προσφέρετε βαθύτερη κατανόηση αυτών των θεμάτων. Εναπόκειται πραγματικά σε εσάς, ως γονέα ή κηδεμόνα, πόσο θέλετε να εμβαθύνετε σε πιο προχωρημένα θέματα.

Ο βαθμός κατανόησης των παιδιών αναπτύσσεται σε διαφορετικές ηλικίες και στάδια ανάπτυξης. Στις συζητήσεις σας φροντίστε επομένως να χρησιμοποιείτε πάντα λεξιλόγιο και έννοιες που το παιδί σας ήδη χρησιμοποιεί και κατανοεί. Ενώ ένα τρίχρονο και ένα εξάχρονο μπορεί να κάνουν την ίδια ερώτηση, το πλαίσιο μπορεί να είναι διαφορετικό. Το τρίχρονο παιδί μπορεί απλώς να θέλει να μάθει πώς βγήκε το μωρό από την κοιλιά σας, ενώ ένα εξάχρονο μπορεί να ρωτά πώς πραγματικά γεννιέται ένα μωρό.

Μη βιάζεστε

Όσο πιο περίπλοκη είναι η ερώτηση τόσο περισσότερο μπορεί να χρειαστεί να τη σκεφτείτε προτού απαντήσετε. Μη διστάσετε να πείτε στο παιδί σας ότι χρειάζεστε λίγο περισσότερο χρόνο για να βρείτε μια καλή απάντηση, φροντίστε όμως να επιστρέψετε και να συνεχίσετε. Είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε τις ερωτήσεις του.

 axbax

Βρείτε το κατάλληλο βιβλίο

Το βιβλίο ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ: ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑ είναι ένα υπέροχο εργαλείο για να δώσετε τη σωστή απάντηση στην ερώτηση των παιδιών. Η μαμά έχει μέσα στην κοιλιά της ένα μωρό. Μα πώς μπήκε το μωρό στην κοιλιά; Πώς μεγαλώνει; Πότε θα βγει από εκεί; Και πώς θα γίνει αυτό; Μέσα από όμορφες ιστοριούλες και ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες, δίνονται απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις των παιδιών. Ειδικά σχεδιασμένο για μικρά παιδιά, έχει πλούσια εικονογράφηση και περιλαμβάνει παραδείγματα από την καθημερινότητα αλλά και ευκολονόητες εξηγήσεις για όλα τα θαυμαστά που συμβαίνουν στο ανθρώπινο σώμα.

ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ: ΠΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΜΩΡΑ - ΠΑΟΥΛΙΝΕ ΑΟΥΝΤ - Εκδόσεις Ψυχογιός (psichogios.gr)

Να είστε ειλικρινείς

Είναι ένα παλιό ρητό, αλλά είναι αλήθεια: η ειλικρίνεια είναι η καλύτερη πολιτική. Είναι φυσικό να βρίσκετε αυτές τις συζητήσεις άβολες ή αμήχανες, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για να τις αποφύγετε εντελώς.

Τα παιδιά που δεν παίρνουν απάντηση μπορεί να αισθάνονται ντροπή ή αμηχανία ή να πιστεύουν ότι οι ερωτήσεις τους είναι ακατάλληλες ή κακές. Αν δεν μπορούν να λάβουν ειλικρινείς απαντήσεις από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους, πιθανόν να αναζητήσουν (και να βρουν) λάθος πληροφορίες από άλλα παιδιά, ενήλικες ή και από το διαδίκτυο.

Οπωσδήποτε γνωρίζετε καλύτερα το παιδί σας και έχετε μια ενστικτώδη αίσθηση του τι μπορεί να χειριστεί. Αλλά πρέπει επίσης να αναλογιστείτε αν τα δικά σας συναισθήματα δυσφορίας χρωματίζουν τα λόγια σας. Παραμένοντας πάντως ειλικρινείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει μια υγιή σχέση με το ανθρώπινο σώμα, την εγκυμοσύνη και το σεξ.

Πώς να απαντήσετε στα παιδιά στην ερώτηση «Πώς γεννιούνται τα μωρά;» https://mybookstories.gr/images/pos-erxontai.jpg Αγγελική Λάλου