static-aside-menu-toggler
gkSearch

Η αποδοχή και ο σεβασμός είναι τα μυστικά της συνύπαρξης

Από τη μια πλευρά η παγκοσμιοποίηση με τις εύκολες μετακινήσεις από χώρα σε χώρα, από την άλλη η τεχνολογία, που με μια περιήγηση στο διαδίκτυο μπορείς να βυθιστείς σε πολιτισμούς που ούτε φανταζόσουν πως υπάρχουν, ο κόσμος μας σήμερα είναι ολοένα πιο ανομοιογενής και πολύχρωμος, γι’ αυτό είναι πιο επιτακτικό από ποτέ να μυήσουμε τα παιδιά από νωρίς στις έννοιες της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας μέσα από το πρίσμα του σεβασμού. Μην ανησυχείτε, δεν είναι και τόσο δύσκολο το παιδί να εξοικειωθεί με την ποικιλομορφία. Η αποδοχή του διαφορετικού, με την αναγκαία κατανόηση και ευαισθητοποίηση, που θα φέρει με τη σειρά της τη γόνιμη, αρμονική συνύπαρξη, μπορεί να κατακτηθεί φυσικά, με απλούς όσο και διασκεδαστικούς τρόπους, μέσα από δραστηριότητες που μπορούν να αποδειχτούν εξαιρετικά δημιουργικές. 

Εξηγώ στο παιδί μου τι είναι η διαφορετικότητα

Προτού όμως αναφερθούμε σε δραστηριότητες διαφορετικότητας, είναι σημαντικό τα παιδιά να κατανοήσουν τον όρο «ποικιλομορφία». Ένας σαφής και ταυτόχρονα φιλικός προς τα παιδιά ορισμός της ποικιλομορφίας που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι η διαφορετικότητα, δηλαδή η διαφορά μεταξύ δύο ή περισσότερων πραγμάτων.

Εξηγήστε, λοιπόν, στο παιδί σας ότι, όπως στα φυτά μπορεί να συμπεριλαμβάνονται δέντρα, θάμνοι, λουλούδια, γρασίδι κ.λπ. ή όπως ένα σκυλάκι μεγαλόσωμο, μικροσκοπικό, μαλλιαρό, ψηλό ή κοντό δεν παύει να είναι ένα σκυλάκι, ομοίως και οι άνθρωποι μεταξύ τους είναι πολύ διαφορετικοί. Είτε μιλάμε για την εμφάνισή τους (χρώμα δέρματος ή ματιών, αναπηρίες κ.ο.κ.) είτε για χαρακτηριστικά όπως η θρησκεία που πιστεύουν, η φυλή ή η σεξουαλικότητά τους, ο καθένας είναι ξεχωριστός μέσα στη διαφορετικότητά του και είναι μια ακόμα μοναδική ψηφίδα στο θαυμαστό ψηφιδωτό που κάνει τον κόσμο μας τόσο συναρπαστικό να τον εξερευνήσεις!

multi_psixo

Δραστηριότητες για την αναγνώριση και την αποδοχή της διαφορετικότητας και της πολυπολιτισμικότητας

Οι δραστηριότητες που προτείνονται εδώ είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αρχίσετε να αναπτύσσετε στα παιδιά την αίσθηση της αποδοχής με την προσέγγιση διαφορετικών πολιτισμών στον κόσμο γύρω τους:

  • Δημιουργήστε έργα τέχνης από άλλες κουλτούρες

Ένας δημιουργικός τρόπος έτσι ώστε να εξοικειωθούν τα μικρά παιδιά με τη διαφορετικότητα και να συμφιλιωθούν με την πολιτιστική πολυμορφία είναι να τα ενθαρρύνετε να δημιουργήσουν έργα τέχνης από κάποιον άλλο πολιτισμό. Η τέχνη αντανακλά τις βασικές αξίες των διαφορετικών πολιτισμών και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εντρυφήσετε στις διάφορες ομάδες ανθρώπων. Ορισμένες εύκολες ιδέες για να προσεγγίσετε τον απύθμενο πολιτιστικό πλούτο του πλανήτη μέσω των τεχνών είναι κάνοντας διάφορες χειροτεχνίες, όπως:

  • Ονειροπαγίδες (Αμερική - Ινδιάνοι)
  • Οριγκάμι (Ιαπωνία)
  • Rangoli - πολύχρωμη άμμος (Ινδία)
  • Χαρτί Mache Maracas (Καραϊβική και Λατινική Αμερική)

Όταν, βέβαια, μιλάμε για τέχνες από άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες, οι επιλογές είναι στην πραγματικότητα ατελείωτες. Μπορείτε επομένως να στραφείτε σε κάποια χώρα για την οποία το παιδί σας δείχνει ούτως ή άλλως ενδιαφέρον.

  • e-ξεναγήσεις σε άλλους πολιτισμούς

Μια άλλη ευεργετική δραστηριότητα ποικιλομορφίας για παιδιά είναι οι ηλεκτρονικές περιηγήσεις. Ένα ταξίδι μπορεί να απαιτήσει αρκετό χρόνο και ακόμα περισσότερα χρήματα, ωστόσο, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, σήμερα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να εξερευνήσουν όλο τον κόσμο από την άνεση του σπιτιού τους. Από τα βίντεο στο YouTube ως το εργαλείο της Google «Map View», με ένα μόνο «κλικ» τα παιδιά μπορούν ανά πάσα ώρα και στιγμή να δουν πώς ζουν οι άνθρωποι σε όποιο μέρος του κόσμου θελήσουν. Μια τέτοια δραστηριότητα μπορεί να αποδειχτεί, όχι μόνο ένας διασκεδαστικός τρόπος για να αρχίσει να συμφιλιώνεται με τις πολιτισμικές διαφορές, αλλά και να σταθεί έναυσμα έτσι ώστε το παιδί να θελήσει να ταξιδέψει και να γνωρίσει από κοντά την ποικιλομορφία στον κόσμο.

multi_psix

  • Επισκεφθείτε μια διαφορετική γειτονιά

Ένα ταξίδι με τη βοήθεια του διαδικτύου αναμφισβήτητα θα ρίξει φως σε ένα ευρύ φάσμα διαφορετικότητας και παραδόσεων, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικό το παιδί να αναγνωρίσει ότι η ποικιλομορφία βρίσκεται ακόμα και σε κοντινές περιοχές, στην ίδια την πόλη του. Η επίσκεψη σε μια πολιτιστικά διαφορετική γειτονική συνοικία με τα παιδιά σας είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος να αντιληφθούν την ποικιλομορφία.

  • Μαγειρέψτε φαγητά από άλλους πολιτισμούς

Κατ’ αναλογία με τις δραστηριότητες τέχνης, το μαγείρεμα φαγητών από άλλους πολιτισμούς αποτελεί επίσης έναν πολύ καλό τρόπο για να υπογραμμίσετε την ποικιλομορφία και τις διαφορές πολιτισμών στη συνείδηση του παιδιού σας. Το φαγητό είναι μια από τις σημαντικότερες πτυχές του ανθρώπινου πολιτισμού και η εκτέλεση συνταγών από διαφορετικά μέρη του κόσμου μπορεί να είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα, στην οποία κάλλιστα μπορεί να συμμετάσχει το παιδί σας. Στο πλαίσιο της δραστηριότητας, αφήστε το παιδί να επιλέξει τον πολιτισμό που το ενδιαφέρει να μάθει σε βάθος και μαγειρέψτε μαζί ένα από τα δημοφιλή πιάτα του. Καθώς ετοιμάζετε το πιάτο, μπορείτε να ακούτε την έθνικ μουσική που αντιστοιχεί στον συγκεκριμένο πολιτισμό, ούτως ώστε το παιδί να αγκαλιάσει πλήρως και να γιορτάσει την ποικιλομορφία στη διαδικασία.

  • Ταξιδεύοντας μέσα από τα βιβλία

Άλλος ένας υπέροχος τρόπος προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά τη διαφορετικότητα είναι διαβάζοντας βιβλία που καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και τον σεβασμό μέσω της αποδοχής των άλλων.

multi_aa

Το βιβλίο ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ… ΞΑΝΑ! της Ελένης Γεωργοστάθη με χιουμοριστικό και διασκεδαστικό τρόπο και με εξαιρετική εικονογράφηση από τη Λέλα Στρούτση επισημαίνει στα παιδιά τη διαφορετικότητα που μπορεί να εμφανίζουν τα μέλη της ίδιας οικογένειας, ακόμα και δύο δίδυμες αδερφές, ενώ παρακολουθούν μια κόντρα ανάμεσα στο μπάσκετ και το πινγκ πονγκ, όπως εξελίσσεται μέσα από τις περιπέτειες που ζουν δύο αγόρια και δύο κορίτσια που είναι αδέρφια μεταξύ τους.

ΧΑΘΗΚΕ Η ΜΠΑΛΑ... ΞΑΝΑ! - ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΟΣΤΑΘΗ - Εκδόσεις Ψυχογιός (psichogios.gr)

 mult_a

Στον κόσμο της μαγείας μάς μεταφέρει το βιβλίο Η ΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ του Μπ. Μπ. Άλστον. Όταν την καλούν για μια συνέντευξη στην Υπηρεσία Υπερφυσικών Υποθέσεων, η Αμάρι είναι σίγουρη πως της δίνεται η ευκαιρία να σώσει τον αδερφό της, Κουίντον, που αγνοείται. Πρώτα όμως θα χρειαστεί να συνηθίσει στο νέο περιβάλλον της Υπηρεσίας, όπου υπάρχουν γοργόνες, εξωγήινοι και μάγοι, ενώ η συγκάτοικός της είναι δρακάνθρωπος. Η Αμάρι πρέπει να συναγωνιστεί παιδιά που είναι εξοικειωμένα με τον υπερφυσικό κόσμο όλη τους τη ζωή, όμως, με τους συμμαθητές της να την αποφεύγουν και με έναν πανίσχυρο μάγο να απειλεί αυτόν τον κόσμο, δεν έχει νιώσει ποτέ τόσο μόνη. Ωστόσο, αν δεν περάσει τις τρεις δοκιμασίες, ίσως η Αμάρι να μην ανακαλύψει τι συνέβη στον Κουίντον. Για να σώσει τον αδερφό της, πρέπει ν’ αγωνιστεί όσο ποτέ άλλοτε… Ένα πραγματικά υπέροχο βιβλίο, μπεστ σέλερ των New York Times, που διαβάζεται απνευστί και θα μυήσει τα παιδιά στη μαγεία της αποδοχής θίγοντας παράλληλα ζητήματα προκατάληψης και προνομίων.

Η ΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΔΕΛΦΟΙ ΤΗΣ ΝΥΧΤΑΣ - ΜΠ. ΜΠ. ΑΛΣΤΟΝ - Εκδόσεις Ψυχογιός (psichogios.gr)

 arkoumpaki

Για τα πιο μικρά παιδιά, ο ιδανικός ήρωας για να μιλήσει για την αποδοχή και τη διαφορετικότητα δεν είναι άλλος από ΤΟ ΑΡΚΟΥΜΠΑΚΙ της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη. Ο Φούφι, το αρκουμπάκι, δεν ήθελε να πάει σχολείο. Τα άλλα αρκουδάκια δεν ήταν φτιαγμένα από κουμπιά, όπως αυτός. Ο Φούφι έκανε παρέα με τον φόβο, τον θυμό, την ανησυχία, το παράπονο, τη στενοχώρια του, ώσπου τρύπωσαν μέσα του η χαρά, η περηφάνια και ο ενθουσιασμός, γιατί χάρισε μερικά από τα κουμπιά του στη Ζιλίντα, την αρκουδίτσα με την πανέμορφη χνουδωτή ροζ γούνα, κι έγινε ο ήρωάς της!

ΤΟ ΑΡΚΟΥΜΠΑΚΙ - ΡΕΝΑ ΡΩΣΣΗ-ΖΑΪΡΗ - Εκδόσεις Ψυχογιός (psichogios.gr)

tapaidia

Ακόμα ένα βιβλίο που θα ενθουσιάσει τους μικρούς αναγνώστες είναι ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ της Μόιρα Μπάτερφιλντ. Ένα πολυσυλλεκτικό βιβλίο για τη ζωή των παιδιών όλου του κόσμου, με πληροφορίες για διαφορετικά ήθη, έθιμα και παραδόσεις, καθώς και βασικές εκφράσεις σε διάφορες γλώσσες. Ένα βιβλίο που ενισχύει τη διαπολιτισμικότητα και καλλιεργεί τον σεβασμό στη διαφορετικότητα.

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ - ΜΟΪΡΑ ΜΠΑΤΕΡΦΙΛΝΤ - Εκδόσεις Ψυχογιός (psichogios.gr)

Διαφορετικότητα και σεβασμός

Ανεξάρτητα από το πώς θα επιλέξετε να εξοικειώσετε τα παιδιά σας με την έννοια της διαφορετικότητας, σίγουρα καθεμιά από τις δραστηριότητες που προαναφέρονται θα τα βοηθήσει να μάθουν να εκτιμούν τους ποικίλους πολιτισμούς στον κόσμο γύρω τους και να αποδέχονται τον Άλλον όπως ακριβώς είναι. Ασφαλώς, το να μιλήσουμε στα παιδιά για τον ρατσισμό, την ισοτιμία και την κοινωνική δικαιοσύνη είναι το πιο κρίσιμο κομμάτι στο πλαίσιο της διδασκαλίας της ποικιλομορφίας, όμως οι δραστηριότητες αυτές δεν παύουν να επεκτείνουν τις γνώσεις τους και την κατανόηση των πολυπολιτισμικών θεμάτων στην πρώιμη παιδική ηλικία, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση και την αποδοχή.

Μεγαλώνοντας παιδιά που σέβονται τη διαφορετικότητα και την πολυπολιτισμικότητα https://mybookstories.gr/images/micro_diaforetikotita.jpg Αγγελική Λάλου