static-aside-menu-toggler
gkSearch

Το να γνωρίζουν καλά τα παιδιά το σώμα και τα συναισθήματά τους είναι το πιο σημαντικό κλειδί για τη φροντίδα του εαυτού τους

Τα παιδιά γεννιούνται με μια φυσική περιέργεια. Θέλουν όλη την ώρα να μαθαίνουν, να ανακαλύπτουν και να εξερευνούν ό,τι είναι γύρω τους. Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει συνεχώς, αφενός να απαντούν στα χιλιάδες «πώς» και «γιατί», αφετέρου να ανατροφοδοτούν το ενδιαφέρον τους για μάθηση. Επιπλέον όμως έχουν ένα ακόμα σημαντικό καθήκον: να μάθουν στα παιδιά να φροντίζουν τον εαυτό τους.

Τι εννοούμε ωστόσο όταν μιλάμε για «εαυτό» και πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να τον γνωρίσουν; Ένα πολύτιμο κεφάλαιο είναι σαφώς το ίδιο τους το σώμα.

Τι είναι το σώμα μας;

Το σώμα μας· αυτή η μία λέξη, που όμως χρειάζεται αμέτρητες λέξεις για να περιγράψουμε όλα όσα είναι και όλα όσα κάνει. Το σώμα μας είναι όλα τα όργανα, τα χέρια, τα μάτια, τα πόδια και τόσα άλλα, κάποια από τα οποία βλέπουμε με τα μάτια μας κι άλλα που υπάρχουν και είναι εξίσου σημαντικά, αλλά δεν μπορούμε εύκολα να τα δούμε.

Είναι απαραίτητο να μιλήσουμε στα παιδιά απ’ όσο πιο νωρίς γίνεται για τα βασικά μέρη του σώματός τους και να τους εξηγήσουμε με λόγια απλά, ανάλογα με την ηλικία τους, ποιες είναι οι βασικές τους λειτουργίες αλλά και πώς τα φροντίζουμε.

frontida_psixogios

Πώς φροντίζουμε το σώμα μας;

Από την καθαριότητα και την προσωπική υγιεινή –που περιλαμβάνουν το τακτικό μπάνιο, το πλύσιμο των δοντιών μας, το χτένισμα των μαλλιών μας, το κόψιμο των νυχιών μας– μέχρι τη διατροφή μας και το τι βάζουμε ως «καύσιμο» στο σώμα μας, κι από το αν γυμναζόμαστε μέχρι πόσες ώρες ξεκουραζόμαστε και πώς κοιμόμαστε, όλα αυτά αφορούν το πώς φροντίζουμε καθημερινά το σώμα μας. Επειδή μιλάμε για καθημερινές συνήθειες και τον γενικότερο τρόπο ζωής, πολλές φορές θεωρούμε κάποια πράγματα αυτονόητα ή δεδομένα, κι ενώ όντως τα παιδιά μπορεί να αναπτύξουν κάποιους αυτοματισμούς, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα «ναι» και τα «όχι» που αφορούν το σώμα τους.

Να αρχίσουν δηλαδή σιγά σιγά να συνειδητοποιούν τι τους κάνει καλό και τι τα βλάπτει. Να ξέρουν για ποιον λόγο είναι σημαντικό να κοιμούνται αρκετές ώρες, να υπάρχουν δραστηριότητες άσκησης μέσα στη μέρα τους, να διαθέτουν υγιεινές επιλογές διατροφής και να γνωρίζουν γιατί πρέπει να πλένουν τα δόντια τους. Παράλληλα, βέβαια, με την «ξενάγηση» στο σώμα και στις λειτουργίες του οργανισμού, οφείλουμε να προσφέρουμε στα παιδιά τη γνώση και την εξήγηση του πώς να φροντίζουν τον εαυτό τους όπως πρέπει.

agkalia_psixogiosΤα συναισθήματα – ένα άλλο σημαντικό κομμάτι του εαυτού μας

Έτσι όπως κάποια όργανα του σώματός μας δεν είναι ορατά, άλλο τόσο δεν μπορούμε να δούμε τα συναισθήματά μας. Μπορούμε όμως να τα νιώσουμε, όπως επίσης μπορούμε να δούμε πώς εκφράζονται στο πρόσωπό μας αλλά και πώς επηρεάζουν το σώμα μας. Διαφορετικά νιώθει το σώμα μας τη χαρά, διαφορετικά τη λύπη, διαφορετικά τον θυμό και πάει λέγοντας. Ενώ μαθαίνουμε στα παιδιά να τα ξεχωρίζουν και να αγκαλιάζουν όλα τους τα συναισθήματα, διότι το καθένα παίζει και διαφορετικό ρόλο, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι κάποια συναισθήματα κάνουν κακό στο σώμα τους όταν ξεπερνούν το όριο και γι’ αυτό είναι αναγκαίο καθώς μεγαλώνουν, πέρα από το να είναι σε θέση να τα αναγνωρίζουν, να ξέρουν και πώς να τα ελέγχουν.

 

Οι πολύτιμοι σύμμαχοι της γνώσης

 

Τα βιβλία που είναι κατάλληλα για την ηλικία τους είναι ο καλύτερος και ο πιο έγκυρος τρόπος προκειμένου να απαντήσουν γονείς και εκπαιδευτικοί στις ερωτήσεις και τις απορίες που μπορεί να έχουν τα παιδιά για το σώμα και τα συναισθήματά τους. apotink

Το βιβλίο ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΩΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ θα βοηθήσει τα παιδιά να γνωρίσουν το σώμα τους από το πιο μικρό δαχτυλάκι ως την κορυφή του κεφαλιού τους. Θα τους μάθει πώς ονομάζονται όλα τα μέρη του σώματός τους αλλά και πώς πρέπει να τα φροντίζουν. Κατάλληλο για ηλικίες 3-8, με ζωντανή εικονογράφηση και κείμενο περιεκτικό και κατανοητό. Αποτελεί ένα χρήσιμο βιβλίο, στο οποίο τα παιδιά θα ανατρέχουν συχνά για «επανάληψη» ή για να λύσουν μια απορία τους.

ΤΟ ΘΑΥΜΑΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΡΥΦΗ ΩΣ ΤΑ ΝΥΧΙΑ - ΠΑΟΥΛΙΝΕ ΑΟΥΝΤ - Εκδόσεις Ψυχογιός (psichogios.gr)

 atlantas_

Εξίσου χρήσιμος αλλά ακόμα πιο διασκεδαστικός για τα παιδιά είναι Ο ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ. Έξι αναδιπλούμενοι χάρτες παρουσιάζουν στους μικρούς αναγνώστες το ανθρώπινο σώμα με όλα τα όργανα και τις λειτουργίες τους. Οι μεγάλες εικόνες δείχνουν τα βασικά μέρη του ανθρώπινου σώματος, το κυκλοφορικό σύστημα, το νευρικό σύστημα, το μυϊκό σύστημα, το ερειστικό σύστημα και τα εσωτερικά όργανα, με τρόπο εύληπτο και κατανοητό. Χάρη στον Άτλαντα αυτό τα παιδιά θα μπορέσουν να κατανοήσουν πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, τι ακριβώς κάνει κάθε όργανο και πού βρίσκεται.

Ο ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ - Εκδόσεις Ψυχογιός (psichogios.gr)

 mathainogia

Η μάθηση για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται διάδραση και συμμετοχή. Το βιβλίο ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ (ΜΕ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΠΟΥ ΦΩΣΦΟΡΙΖΟΥΝ) δίνει στα παιδιά τη δυνατότητα να διασκεδάσουν με έξυπνες δραστηριότητες, να τεστάρουν τις γνώσεις τους με απίθανα κουίζ και να κολλήσουν αυτοκόλλητα που φωσφορίζουν στο σκοτάδι!

ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΣΩΜΑ (ΜΕ ΑΥΤΟΚΟΛΛΗΤΑ ΠΟΥ ΦΩΣΦΟΡΙΖΟΥΝ) - Εκδόσεις Ψυχογιός (psichogios.gr)

 sinaisthimata_

Εξίσου διαδραστικό είναι το ΑΝΟΙΓΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ: ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ. Αυτό το βιβλίο µε παραθυράκια θα βοηθήσει τα παιδιά να μιλήσουν για όλα τα διαφορετικά συναισθήματα που βιώνουν µέσω παραδειγμάτων από την καθημερινότητά τους.

ΑΝΟΙΓΩ ΚΑΙ ΜΑΘΑΙΝΩ: ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ - Εκδόσεις Ψυχογιός (psichogios.gr)

Δίνοντας το παράδειγμα

Τα παιδιά, ειδικά στα πρώτα στάδια της ανάπτυξής τους, μαθαίνουν μέσω της μίμησης. Έτσι, είναι σημαντικό όσοι έρχονται σε στενή επαφή μαζί τους, οι φροντιστές τους, τόσο οι γονείς όσο και οι εκπαιδευτικοί, να αποτελούν ένα υγιές πρότυπο για τα παιδιά ως προς τη φροντίδα του εαυτού τους, προσπαθώντας όσο γίνεται να τα μυήσουν από μικρά σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Πώς να μάθουμε τα παιδιά από νωρίς να φροντίζουν το σώμα αλλά και τον συναισθηματικό τους κόσμο https://mybookstories.gr/images/fontida_psi.jpg Αγγελική Λάλου